Organ mafyası

Organ mafyası

İleti Dr. Serdar AKSÜNGER » Pzr Haz 10, 2007 12:38 pm

Ne yazık ki Organ deyince ilk aklımıza bağış ve nakil değil de mafya geliyor. Bana ulaşan bu konu ile ilgili bir soru içeren maile yazdığım cevabı olduğu gibi sizlerede aşşağıda iletiyorum.
Öncelikli olarak kadavra donörlerde mafya diye birşey söz konusu değil. Bu konuda yaptığımız incelemede; adli olaylar ve emniyet kayıtları incelendiğinde ,Türkiyede şimdiye kadar bildirilen hiçbir olgu yok. Söz konusu söylentiler (internette yayınlanan) tamamen mail listesi almak için çoğu bilgisayar ve iletişim firmalarının kullandığı bir yöntem nedineyle hazırlanmış mailler . Kısaca izah edeyim;
Sizin dikkatinizi çekecek bir konu seçiyorlar (organ naklinin ne derece dikkat çekecek bir konu olduğu malum ) sizde size gelen bu maili bütün mail listenizdekilere gönderiyorsunuz. Sonunda bir şekilde bu mailler bu kişilere geri dönerse tüm listedeki mail adreslerini alıp onları reklam amaçlı kullanıyorlar ya da birer cd yapıp satıyorlar. . Piyasada 10 000 tane e mail adresi adında birçok cd görebilirsiniz işte bu cd ler bu yöntemle hazırlanıyor. Ne yazıkki bu insanlar bu yolla korku salarak organ nakli ve bağışına verdikleri zararın farkında bile değiller. Bu şekilde hazırlanmış bir maili bende araştırttım sonunda Ankarada bir bilgisayar firması çıktı. Gerçekten çok cahilce ve ne yazıkki bir o kadarda üzücü.
Kadvradan organ nakli oldukça güç ve zahmetli. Her merkezde yapılabilmesi söz konusu değil Türkiyede sadece bazı Organ ve Doku Nakli Ulusal Koordinasyon Sistemine kayıtlı merkezler tarafından yapılabiliyor. Tamamı yasal uygulamalar. Kadavranın beyin ölümünün yoğunbakım koşullarında gerçekleşmiş olması gerekiyor. Yani sokakta ölmüş herhangi bir insandan organ alımı ve kullanımı söz konusu değil. Mümkün de değil. Uygun koşullarda beyin ölümü tespiti yapıldıktan sonra makinalar ve ilaçlar yardımı ile bir taraftan kullanılabilecek organların canlılığı korunmaya çalışılırken (ölmüş bir insanın organlarını makinalar ve ilaçlarla canlı tutabilmenin ne kadar zor olduğunu sizlerde tahmin edebilirsiniz) bir taraftanda ölen şahsın ailesine ulaşıp gerekli yasal izinin alınmasına çalışılıyor. Aile izni alınabilirse ki bence bu da organ naklinin en zor olan kısmı (çocuğu annesi babası gibi çok yakın bir akrabası ölmüş bir kimseden bu ölüm haberini aldıktan çok kısa bir süre, dakikalar içinde , İleri dönem organ yetmezlikli insanlar için kullanılmak üzere organlarını istiyorsunuz.) Çünkü operasyon çok kısa bir sürede gerçekleşmez ise organlar kullanılamıyacak hale geliyor. Bu aşamada zamanla yarışılıyor.

Özetle yalan internet maillerinde olduğu gibi öyle sokaktan kadavra buldum, organlarını çaldım, başkasına taktım söz konusu bile olamaz.
Mafya tamammen canlı donörlerde söz konusu yani sizin organa ihtiyacınız var paranızda var. Paraya ihtiyacı olan bir kimse size örneğin böbreklerinden birini para karşılığı veriyor.Bunada mafya aracık ediyor. Tabiki bu işlemlerin hiçbirisi yasal değil. Ülkemizde de bu işin ticaretini yapan kötü niyetli kişiler ne yazık ki var . Daha çok yurt dışında gelişmemiş ülkelerde ve pek de uygun olmayan koşullarda bu ameliyatları gerçekleştiriyorlar.Türkiyede de geçmişte dönem dönem medyayada yansıyan benzer olaylar gerçekleşti. Ama polisiye önlemlerle engellendikçe bu operasyonlar yurt dışına kaydırıldı. Yoksulluk oldukça ve ve organ bulamadıkları için insanlar ölümle yüz yüze geldiği müddetçe bu uygulamaların sayısı azalabilir ve operasyonların yapıldığı ülkeler değişir. ama sorun çözümlenemez.
Bizler organ nakli ve bağışına daha duyarlı olsak ve yeterince kadavra organı bağışlatabilirsek , organ ticareti , mafya uygun zemin bulamaz ve bu ticaret oluşamaz .

Organ bağışında bulunursam beni izlerler bulup organlarımı alırlarmı?
Bu da oldukça saçma bir düşünce. Organ bağışı yapanların sadece istatistiki amaçlı sayısal olarak kaydı tutuluyor. Her yıl Türkiyede şu kadar insan organ bağışında bulundu gibi haberleri duymuşsunuzdur. Bu veriler için sayısal olarak tutulan bilgi dışında sizin isminiz soyadınız veya diğer bilgilerinizin kaydı tutulmuyor. Siz yakınlarınızın özellikle ailenizin organ bağışında bulunduğuğunuzu bilmesi yeterli.
Siz bağışta bulunmuş olsanız bile beyin ölümü gerçekleştiğinde muhakkak onlarada sorulup izinleri alınıyor.
Dr. İ. Serdar AKSÜNGER
Organ ve Doku Nakli Koordinatörü İZMİR
Organ Nakli Koordinatörleri Derneği

draksunger@hotmail.com
draksunger@yahoo.com
serdar@onkod.org
Dr. Serdar AKSÜNGER
Site Admin

Organ mafyası nedir?

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir