SORULAR

Zaman içide sizlerden gelen sorulara verdiğimiz cevapları bu bölümde izleyebilirsiniz

SORULAR

İleti Dr. Serdar AKSÜNGER » Sal Haz 19, 2007 10:53 am

Sayın Serdar AKSÜNGER,
Babam 3 seneden beri siroz.Şu an hastalığı son safhasında ve karaciğer nakli gerekiyor.Ben donör adayı oldum ama kalbimde çıkan bir sorun nedeniyle benim donör olamayacağımı söylediler.Ailemde verebilecek başka kimse maalesef yok ve karaciğer için sıraya girmiş durumdayız.Babamın kardeşlerinin hepsi hepatit taşıyıcısı ve annem 52 yaşında.Bu yüzden tek umut bendeydi ama bu da olmadı.Bize sıra gelene kadar babamın yaşayıp yaşayamaycağı meçhul.Acil olarak karaciğere ihtiyacımız var.Bize bu konuda yol gösterirseniz çok minnettar oluruz.
İlginize,
...........................
NOT:Babam şu an ...............Üniversityesi Hastanesi Organ Nakli Bölümünde yatmaktadır.

Acil şifalar dilerim. Sizin durumunuzda babanızın veya annenizin kan bağı olarak 4. dereceye kadar olan akrabalarınız canlı organ vericisi olabilir. Ya da size organ bağışında bulunabilecek bir yakınınızla hastane etik kuruluna başvurabilirsiniz. Bu kurul aranızda para veya başka bir çıkar ilişisi olmadığını tespit ediyor ve bu kanate varırsa organ bağışını kabul edebiliyor.

Kadavradan nakil ise ne yazık ki organ bağışı sayısı çok az olduğu için daha düşük bir ihtimal olarak görüyorum. Umarım ihtiycınız olan karaciğer biran önce bulunur ve babanız tekrar sağlığına kavuşur
Dr. İ. Serdar AKSÜNGER
ORGAN NAKLİ KOORDİNATÖRÜ İZMİR

Dr. Serdar AKSÜNGER
Site Admin

Re: SORULAR

İleti Dr. Serdar AKSÜNGER » Çar Mar 11, 2009 12:33 pm

1-Kişi (diyelim yakın bir zamanda öleceğini öğreniyor ve kalbini bağışlayacak) ölümünü beklerken bağışta bulunacağı hasta veya hastaları tanıma, tanışma durumu olabiliyor mu? Bunun özel koşulları var mı?
2-Veya Kişi istediği bir hastaya kalbini bağışlayabilir mi? Yoksa bu öncelikli-sıradaki hastaya mı verilir? Özellikle de bu hastayı tanıyorsa, bu konuda kendi tercihini yapabilir mi?

Öncelikle 2. sorunuzdan başlamak istiyorum;
Öncelikle kişi ölmeden önce kalp gibi yokluğunun yaşamla bağlaşmıyacağı bir organını bağışlayamaz. Bu şekildeki organ bağışı ancak beyin ölümü gerçekleştikten sonra yapılabilir. Bu durum oluştuğunda beyin ölümü gerçekleşen kişinin ailesi ve/veya yakınlarıyla organ nakli bekliyen hastalar adına Organ nakli Koordinatörü bağış görüşmesini yapar. Eğer aile bağışı kabul eder ise, kişinin kan ve doku guruplarını belirlemek için tetkikler yapılır. Bu aşamadaki donörü kadavra donör olarak tanımlıyoruz. Ve donör ULUSAL KOORDİNASYON SİSTEMİ’ ne sunulur. Bu sistem tarafından bekleme listelerinde bulunan doku uyumu ve acilyetine göre en uygun alıcılar tüm Türkiye çapında tespit edilir. Donör ameliyatı yapılıp organlar en uygun alıcılara (her türlü ulaşım imkanları kullanılarak ) gönderilir ve alıcılara organlar nakledilir.
Başışçılar kadavra donörlerde ben organlarını şu cins şu ırk şu meslek şu din vs gibi kişilere bağışlanmasını istiyorum diyemez. Doku uyumu ve aciliyetine göre en uygun alıcı sistem tarafından belirlenir.
Zaman zaman bağış yapan aileler veya organ nakli ameliyatı yapılmış alıcılar donör yakınlarıyla tanışmak görüşmek istiyorlar. Her iki tarafında rızası olması koşulu ile bu görüşmeleri sağlıyoruz. Eğer örneğin nakil olan kişi görüşme yapmaktan herhangi bir nedenle çekinir ise ve görüşmeyi kabul etmezse , bağışçı aileyi arayarak isim belirtmeden yakınlarınızın organları (örneğin) kalbini 18 yaşında cinsiyeti erkek bir öğrenciye naklettik sağlığı iyi şeklinde bilgi veriyoruz.
Organ nakli ile ilgili her türlü projenizde sizlere elimizden gelen yardımı yapmak isteriz. Organ nakli ve bağışına olan ilginiz ve duyarlılığınız için bekleme listesindeki hastalarımız adına teşekkür ederim.
Dr. İ. Serdar AKSÜNGER
Dr. Serdar AKSÜNGER
Site Admin

Re: SORULAR

İleti Dr. Serdar AKSÜNGER » Çar Ekm 07, 2009 11:37 am

deneme
Dr. İ. Serdar AKSÜNGER
Organ ve Doku Nakli Koordinatörü İZMİR
Organ Nakli Koordinatörleri Derneği

draksunger@hotmail.com
draksunger@yahoo.com
serdar@onkod.org